Gå till:

Gödsling kan påverka markvegetationen – men hur länge?

Foto: Staffan Jacobson
I ett pågående projekt undersöker Skogforsk skogsgödslingens långsiktiga effekter på markvegetationen. Ambitionen är att även följa upp eventuella effekter i nästa trädgeneration.

Skogforsk förfogar över ett stort antal äldre gödslingsförsök. Från denna försöksdatabank har vi nu valt ut tolv försök lämpliga för studier av de långsiktiga effekterna på markens fält- och bottenvegetation. Försöken är fördelade på tre vegetationstyper och är utvalda med tanke på geografisk och bördighetsmässig spridning samt realistiska gödslingsregimer och relevanta gödselmedel.

Provytorna i de aktuella försöken har nu koordinatsatts och markerats i fält så att ytornas hörn lätt ska kunna återfinnas efter avverkning, markberedning och plantering av det nya beståndet. Arbetet har finansierats av Stiftelsen Svensk Växtnäringsforskning.

Nu söker vi finansiering för att kunna göra en sista vegetationsinventering före föryngringsavverkning och för att kunna följa upp effekterna i nästa trädgeneration. Projektet genomförs i samarbete med SLU.

Skogsgödsling är en vanligt förekommande skogsskötselmetod i Sverige och för närvarande gödslas mer än 50 000 hektar årligen. Sammanlagt beräknas mer än två miljoner hektar skogsmark ha gödslats minst en gång sedan verksamhetens start på sextiotalet.

 

2015-10-07 12:50