Gå till:

Beslutsstöd för kartering av fornminnen på gång

Skogsbruket gör nu en riktad satsning för att minska skadorna på fornminnen och kulturlämningar. Skogforsk utvecklar ett beslutsstöd som med hjälp av laserdata hjälper till att hitta lämningar.

Skogsbruket orsakar skador på forn- och kulturlämningar under drivning och skogsvårdsåtgärder. Trots en ökad medvetenhet är skadorna fortfarande stora men nu tar skogsbruket krafttag för att minska skadorna.

Ett av de identifierade problemen som orsakar skadorna är att de digitala kartskikt som visar var de finns har stora brister. Karterade lämningar har en felaktig position och dessutom kanske bara hälften av forn- och kulturlämningarna i skogen är kända. Det finns många lämningar som är okarterade, men kulturminneslagen och skogsvårdslagen skyddar även dessa.

Skogforsk utvecklar nu ett beslutsstöd som kan användas under förtolkningen innan avverkningar för att identifiera forn- och kulturlämningar och som sedan kan bekräftas i fält under drivningsplaneringen. Med hjälp av tillgängliga laserdata kan olika landskapsformer och strukturer hittas och indikera på lämningar. Exempel på vad som kan hittas är fångstgropar, odlingsrösen och kolbottnar som är vanliga i skogen.

Under 2015 pågår metodutveckling och 2016 kommer utvecklade beslutsstöd utvärderas i den operativa drivningsplaneringen i samarbete med skogsföretag. Projektet finansieras av Skogssällskapet

 

Här syns ett exempel på beslutsstöd för förtolkningen av drivningsplaneringen. Bilden visar terrängen med en multipel solvinkel, det vill säga som att solen skuggar marken från alla håll samtidigt. Det gör att exempelvis gropar, högar och linjära strukturer som diken eller murar syns tydligare. 

2015-11-19 10:11