Gå till:

Effektivare skotning med sortimentsgripen

Den 29 oktober lanserades den stora skogstekniska nyheten – sortimentsgripen. Innovationen har utvecklats inom Skogforsks satsning på ökad produktivitet.

Sortimentsgripen har benämnts som det största nyheten inom inom skotning sedan skotaren kom på 60-talet och bakom den står Helsinge Skog Innovation, HSP Gripen och Skogforsk.

Gripen har utvecklats inom ramen för Skogforsks strategiska satsning för högre produktivitet. Peter Larsson, Helsinge Skog Innovation, var den som kläckte idén. Tillsammans med tillverkarna HSP Gripen har han under det senaste året utvecklat den färdiga gripen.

Skogforsk har bland annat hjälpt till med patentansökningar, fungerat som bollplank och bidragit med startkapital. En framgångsfaktor i projektet menar man är triangelsamarbetet mellan innovatör, forskare och konstruktör. Vid lanseringen visades gripen upp i Föne, Hälsingland, för press och en stor skara intresserade från skogsbruket. Se mer i filmen! 

 

Om skogsbrukets strategiska satsning

Den strategiska satsningen innebär att skogsbruket satsar 50 miljoner kronor på forskning och utveckling för högre produktivitet och skonsamhet. De nya lösningarna förväntas ge effektiviseringsvinster som motsvarar drygt 1 miljard kronor per år.

2014-11-05 12:50