Gå till:

Jan Fryk: "Dags att logga ut"

Efter att ha gjort Skogforsk till vad det är, som vd ända från starten, går Jan Fryk i pension vid årsskiftet. Här gör han en liten summering över tiden på Skogforsk och i skogsbruket.

Efter drygt 40 år i skogsbrukets tjänst, varav mer än ett kvartssekel som VD för Skogforsk och dess föregångare, är det dags att logga ut för att övergå till någon form av pensionärstillvaro. Så är det i vart fall tänkt… Men oavsett vad som händer härnäst har jag haft tur i livets stora lotteri. Att, med något enstaka undantag, snart sagt varje dag kunna gå till jobbet med glädje är inte alla förunnat.

Fyra decennier är en avsevärd tid i ett mänskligt perspektiv. Och mycket har hänt undervägs. Se bara vad den närmast ofattbara utvecklingen inom data-, informations- och kommunikationsteknologi, DNA-teknik, sjukvård, medicin, m.m. möjliggjort.  Märkbart inte minst i vår bransch. Även om skogsbrukets grundläggande utmaningar är tämligen konstanta, så sker en ständig rörelse framåt. Dagen skogsbruk är därför något helt annat än det som bedrevs 1974. Misstänker därför att det t ex vore svårt att uppbringa en enda maskinförare, planerare eller för den delen skogsdirektör, som skulle vilja ha den tiden tillbaka. Och jag vill förstås gärna tro att Skogforsk spelat en viktig roll i den utvecklingen.

Möjligen är styvt 25 år i ”samma” VD-stol något av ett rekord i branschen. Vore i så fall kul att ha satt rekord i åtminstone en gren. I vilket fall hinner man med en hel del under så många år.

Det har bl a handlat om att ha relation till sex Jordbruks-/Landsbygdsministrar och att samarbeta med sju styrelseordföranden. Jag har haft förmånen att formulera åtta ramprogram och förhandla med forskningsrådet SJFR/Formas om lika många ramavtal. Tillika levererat 25 Plan & Budget med efterföljande Årsredovisningar, samt varit föredragande och sekreterare vid 25 stämmor/årsmöten och 140 styrelsesammanträden. Jag har haft nöjet att kunna anställa 130 medarbetare efter att ha genomfört vid pass 500 intervjuer. Ett och annat internt sammanträde har det också blivit, mellan 6-700 ledningsgruppsmöten, för att bara ta ett exempel. Jag har modererat elva Utvecklingskonferenser och deltagit i ett oräkneligt antal skogskonferenser, -seminarier och  -exkursioner, såväl inom som utanför landets gränser. Allt detta och mycket mer därtill med stöd av och tillsammans med en rad kompetenta medarbetare förstås. Berikande och roligt har det varit, men sett i backspegeln känns det ändå som att det definitivt räcker nu.

Stort tack alla tidigare och nuvarande arbetskamrater, kollegor och vänner i skogsbruket och forskarvärlden, för allt som varit! 

Med stor tillförsikt lämnar jag nu över till Charlotte Bengtsson och det föryngrade ledningsgäng som med all övrig personal har att föra Skogforsk vidare. Lycka till på resan!

/J

2014-12-18 08:00