Gå till:

Minska de manuella kapen – öka virkesvärdet

Med nya mjukvaran ”Virkesvärde” får skogsbruket bättre koll på viktiga nyckeltal som mätnoggrannhet, apteringsgrad och inte minst andelen manuella kap, som idag ger stora förluster i värdekedjan.

Artikeln är tidigare publicerad i Vision 1-2017.

Ett riktmärke i "normal" skog är att andelen manuella kap i en skördare ska ligga runt tio procent. Det skiljer förstås en del beroende på hur beståndet ser ut och vilket trädslag det handlar om. I ett bestånd med röta eller krokiga träd ska andelen manuella kap ligga betydligt högre och i fina bestånd behövs knappt några manuella kap. Trots det gör vissa förare betydligt fler manuella kap än så, ibland uppemot 60 procent. Andra förare är extrema åt andra hållet och följer skördardatorns förslag till punkt och pricka. 

När längderna blir fel ger det stora förluster. Särskilt för sågverk som inte säljer stora kvantiteter på bulkmarknaden utan planerar och styr produktionen mot strikta kundorder. Ett överslag visar att det kan handla om så mycket som åtta kronor per kubikmeter som kan gå förlorade i värdekedjan från skog till färdig vara, när de manuella kapen blir för många. 

Med det nya programmet Virkesvärde får skördarförarna ett stöd i hur mycket manuella kap de ska göra. Programmet installeras i skördarna så att förarna löpande kan gå in och kolla hur de ligger till. Det byggs också in i skogsbrukets och virkesmätningsföreningarnas system, vilket ger möjligheter till analyser och feedback till entreprenörerna vid fältkontroller.

 

 

Nr 48-2017    Publicerad 2017-06-09 07:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

John

Arlinger

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.