Gå till:

Standardiserade maskinkostnader underlättar internationella jämförelser

Vilken maskin ska mitt företag köpa? Hur mycket ska jag ta betalt som entreprenör?Vad kostar avverkningen för mig som skogsägare? Hur ska jag som forskare jämföra lönsamheten för maskiner och metoder?

Artikeln har tidigare publicerats i Vision3-2016.

Kostnadskalkyler kan vara nog så knepiga att ta fram inom samma land. Men går man över nationsgränserna blir det ännu värre. Hur tar man hänsyn till olika skattesystem, avgifter, bidrag och regelverk för löner och andra ersättningar när man jämför kostnader? Forskare, beställare och producenter har länge brottats med problemen att göra internationella prisjämförelser.

Skogforsk har deltagit i ett COST-projekt (Cooperation in Science and technology) inom ramen för EU-samarbetet. Projektet har tagit fram en standard för att på ett transparent sätt beräkna skogsbrukets maskinkostnader i olika länder.

I den vetenskapliga artikeln (se "Referenser" nedan) beskrivs modellen, och läsaren kan ladda ner en Excelfil med kostnadskalkylen. Modellen har förutsättningar att bli en internationell standard för maskinkostnadskalkyler. Den används idag vid flera nationella och internationella forskningsinstitutioner, bland annat IIASA (International institute for applied system analysis).

Nr 109-2016    Publicerad 2016-12-05 07:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.