Gå till:

Kombiskotare eller två dedikerade skotare?

En rapporten som sammanfattar en studie där en kombiskotare jämförs med ett system med två maskiner, en för grot- och en för rundvedsskotning.

Artikeln är en sammanfattning av Arbetsrapport 897-2016.

Teknik och metod för grothantering kan i dag anses som mogen men det finns fortsatt behov av vardagsrationaliseringar. Särskilt vid mindre avverkningar är det intressant ur ett markägarperspektiv att hitta lösningar för att utföra både rundvirkes- och grotskotningen med samma maskin och därigenom minska flyttkostnaderna. Vi har analyserat två system för tillvaratagande av grot. Ett system med en basmaskin som enkelt kan ändras för grot- respektive rund­veds­­skotning och ett system med två maskiner, var och en dedicerad för grot- respektive rundvedsskotning.

Tvåskotarsystemet har totalt sett en högre produktion eftersom man inte för­lorar någon tid på omställning av maskinen mellan sortimenten, men skillna­den är inte stor. Å andra sidan drar tvåskotarsystemet på sig dubbelt så hög flytt­kostnad per trakt som kombimaskinsystemet.

Resultatet visar att kombimaskinsystemet är billigare vid alla trakter mindre än 8-9 hektar, beroende på skotningsavstånd. Skillnaden mellan systemen var också ganska stabil vid förändringar av förutsättningarna. En minskning av lastkapaciteten vid grotskotning med 12 procent leder till en kostnadsökning med 1-3 procent beroende på skotningsavstånd. På motsvarande sätt leder en ökning av det areella uttaget med 15 procent till en kostnadsminskning med 2-3 procent beroende på köravstånd och traktareal.

Läs rapporten i sin helhet på länken nedan.

Nr 46-2016    Publicerad 2016-04-25 09:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Henrik

Von Hofsten

Tidigare anställd
 070 - 528 85 51
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.