Gå till:

Skogsbruksindex - ett nytt effektivitetsmått för skogsbranschen

Foto: Sverker Johansson/BITZER
Nu lanserar Skogforsk ett nytt mått på skogsbrukets ekonomiska effektivitet. Skogsbruksindex mäter värdet hos virket i förhållande till kostnaderna för att producera det fritt bilväg.

Skogforsk undersöker och sammanställer sedan länge olika produktivitetsmått i skogsbruket, t.ex. hur många kubikmeter virke som producerats per tidsenhet. Data bygger på officiell statistik om avverkningsvolymer och arbetstid.

Det resulterar i en produktivitetsutvecklingskurva (Fig 1.), som har varit flitigt återgiven i branschen genom åren. Under skogsbrukets mekanisering var denna enkla modell en mycket användbar indikator på effektivitetsutvecklingen. Men dess lämplighet som enda måttstock på ekonomisk effektivitet är begränsad. Andra nyckeltal behövs för att komplettera bilden.

Det nya nyckeltalet Skogsbruksindex (Fig 2.)är istället ett mått på ekonomisk effektivitet i skogsbruket fritt bilväg. Tillsammans med detaljerade uppgifter om kostnader och intäkter ger indexet en mer heltäckande bild av produktivitet och produktivitetsutveckling i skogsbruket.

Virkesvärdet är en volymvägd beräkning av intäkten hos virket i hela Sverige. Kostnaderna avser skogsbrukskostnaden, dvs. kostnaderna för bl.a. drivning, skogsvård, vägar och administration uttryckt i kr/m3fub.

Indexet uttrycks i relativa tal och varierar mellan 1,9 och 2,6 under den aktuella perioden. Från 1996 till 1999 ökade det, men har därefter varit långsiktigt avtagande med kortsiktiga variationer kopplade till konjunktur.  

 

Figur 1. Produktivitet, uttryckt som m3sk per dagsverke i skogsarbete 1958-2013. Skogsarbetet inkluderar drivning och skogsvård. 

 

Figur 2. Skogsbruksindex från 1996 till 2015.

Nr 83-2016    Publicerad 2016-09-20 08:46
0 Kommentarer
Författare

Torbjörn

Brunberg

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.