Gå till:

Selektionseffekter vid förökning av gran med somatisk embryogenes

Med somatisk embryogenes kan värdefullt plantmaterial massproduceras. Dock sker ett visst bortfall av genotyper. Detta projekt undersöker om bortfallet påverkar de skogliga egenskaperna.

Somatisk embryogenes (SE) har potential att mycket effektivt massproducera ett värdefullt plantmaterial. Vid förökning med somatisk embryogenes sker ett successivt bortfall av genotyper. Frågan är om denna selektion påverkar viktiga skogliga egenskaper. För att utreda denna fråga har ett projekt inletts där frö­plantor och SE-plantor från samma familjer jämförs. 

Embryon från 50 halvsyskonfamiljer av gran utgör utgångsmaterial. Dessa lades för initiering 2011 och med en fortsatt förökning med somatisk embryo­genes. Groning och acklimatisering av småplantor 2013 följdes av plantodling fram till hösten 2014. Fröplantor från samma familjer odlades parallellt. Hösten 2014 avslutades plantodlingen och plantorna fryslagrades fram till planteringen av tre fältförsök våren 2015.

När SE-förökningen nådde acklimatiseringsstadiet återstod 26 procent av utgångs­materialet, men endast en familj föll bort vid initieringen. Antalet kloner per familj varierade kraftigt, liksom antalet plantor per klon. Detta resultat liknar det som tidigare rapporterats för SE. Vid odlingens slut var SE-plantorna i genomsnitt 52,4 cm höga att jämföra med fröplantornas 66,5 cm. Rothalsdia­meter mättes på plantorna från två familjer och för båda familjerna var SE-plantorna grövre i förhållande till höjden än fröplantorna.

Fältförsöken som anlades våren 2015 får utvisa om detta är en selektions­effekt eller om andra orsaker ligger bakom skillnader som konstaterats.

Nr 9-2016    Publicerad 2016-01-27 07:15
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Karl-Anders

Högberg

Tidigare anställd
 070 - 371 59 85
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.