Gå till:

Poppel och hybridasp – en introduktion

Foto: Jordbruksverket
Vad är hybridasp och poppel och varför ska man odla dem? I det här filmade föredraget ger Skogforsks Lars Rytter en introduktion till de snabbväxande trädslagen.

Filmen är producerad av Jordbruksverket i samband med ett seminarium som arrangerades tillsammans med Hushållningssällskapet på Skogforsk i Ekebo i juni 2016.

Hybridasp är en korsning mellan den europeiska och nordamerikanska aspen. Poppel har tidigare inte varit något stort skogsträd i Sverige utan har mest använts som vindskydd i plantskolor och fruktodlingar samt som alléträd, främst i Skåne.

För markägaren är det intressant med dessa snabbväxande trädslag då de har kort omloppstid. Praktiska odlingar har också visat att hybridasp och poppel kan vara lönsammare än gran.

För samhället är snabbväxande trädslag ett effektivt sätt att möta ett befarat virkesunderskott. Hybridasp och poppel producerar också mycket förnybar energi som kan ersätta fossila bränslen. De bidrar därför till att uppfylla våra miljömål.

För miljön. Ett ökat inslag av lövträd anses vara värdefullt i ett barrdominerat landskap och lövskog ökar också mångfalden i rena jordbrukslandskap. Samtidigt bedöms de negativa miljöeffekterna av hybridasp och poppel vara måttliga.

Nr 73-2016    Publicerad 2016-09-02 13:10
0 Kommentarer
Författare

Lars

Rytter

Tidigare anställd
 070 - 560 04 05
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.