Gå till:

Optimering ger smartare bränsletransporter

Det finns stor potential att frakta skogsbränsle mer kostnadseffektivt. Totalt handlar det om besparingar på upp till 22 procent.

Artikeln har tidigare publicerats i Vision 3-2016

Skogsbränsle har en viktig roll i Sveriges omställning till fossilfri energiförsörjning. Men bränslet är skrymmande, det har lågt värde jämfört med rundtimmer och konkurrensen med andra energislag är knivskarp.

Köparna har knappast utrymme att betala mer, ökad lönsamhet handlar i stället om att minska kostnaden för råvaran. Inte minst för transporterna eftersom de står för en femtedel av skogsbränslets kostnader hos kunden.

I en studie har optimeringsexperter knutna till Skogforsk analyserat samtliga skogsbränsletransporter i Sverige under ett år med data från skogsbrukets egen ”IT-hub” – SDC. Det handlar om 58 000 avverkningar, 200 000 transporter och 647 mottagare i form av terminaler eller värmeverk.

Resultaten visar att det finns potential att frakta bränslet mer kostnadseffektivt, fem procent genom optimerade transporter inom företaget, tre procent genom att utnyttja säsongsvariationerna bättre, sju procent genom att samordna olika sortiment och sex procent genom samarbete. Totalt handlar det om potentiella besparingar på 22 procent.

Nr 112-2016    Publicerad 2016-12-08 06:00
0 Kommentarer
Läs mer
Flisberg, P., Frisk, m., Rönnqvist, M. & Guajardo, M. 2015. Potential savings and cost allocations for forest fuel transportation in Sweden: A country-wide study. Energy 85, 353-365.
Författare

Patrik Flisberg

Creative Optimization

Mikael Frisk

Creative Optimization

Mikael Rönnqvist

Creative Optimization

Victor

Asmoarp

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.