Gå till:

Nya resultat gör det möjligt att förbättra skogsodlingsmaterialet med glasbjörk

Foto: Lars Rytter, Skogforsk
Idag finns inget inhemskt förädlat skogsodlingsmaterial av glasbjörk på plantmarknaden. Nya resultat ger dock underlag för att få fram ett sådant material för södra Sverige.

I början av 1990-talet valdes 59 plusträd av glasbjörk ut i sydsvenska bestånd. Genetiska kopior (ympar) från plusträden planterades i ett klonarkiv på Skogforsks forskningsstation i Ekebo. Från ymparna skördades frö för att testa plusträdens genetiska egenskaper genom att anlägga ett fältförsök i Åsmundsryd, Kalmar län med avkommor från träden. Dessutom planterades jämförelsematerial från två oförädlade glasbjörksbestånd och från förädlad vårtbjörk med ursprung från fröplantagen Ekebo2. 

Resultaten efter 11 år visade ett relativt starkt genetiskt inflytande och stor variation för både tillväxt och stamkvalitet. Därmed uppfylls förutsättningarna för fortsatt förädling och för urval av de genetiskt bästa individerna till en fröplantage för produktion av förädlat frö.

Om vi jämför de olika materialgrupperna i tabellen nedan så visar det sig att avkommorna från plusträden av glasbjörk i genomsnitt vuxit bättre och tenderar att ha bättre stamrakhet än glasbjörk från de två bestånden. Sedan ska man notera att inom gruppen ”Plusträdsavkommor” finns det specifika plusträd som är betydligt bättre än det redovisade medelvärdet och det är de som kommer väljas ut för produktion av förädlat frö.

Studien bekräftar också att vårtbjörken växer bättre än glasbjörk. Tabellen visar att vårtbjörken har en betydligt högre tillväxt än de utvalda plusträden av glasbjörk på denna frisk-fuktiga mark. Den är 16% högre och har 28% grövre diameter än glasbjörk. Jämförelsen mellan glas- och vårtbjörk är dock inte helt rättvis eftersom vårtbjörken utgörs av förädlad björk (fröplantage Ekebo2) som i sin tur är ca 10 % bättre i tillväxt än oförädlad vårtbjörk. 

 

Tabell. Försöksresultat för fyra huvudgrupper: samtliga testade plusträdskloner av glasbjörk och jämförande sorter med förädlad vårtbjörk samt glasbjörk från två frötäktsbestånd. Resultaten avser höjd vid 6 år, diameter och rakhet vid 11 år och anges som relativa medelvärden, d.v.s. i procent av försöksmedelvärdet, där ett högre procentvärde är positivt. 

 

Medelvärde - alla   100 100 100
Försöksmedelvärde   31 dm 45 mm 5.1 (1-9)
Trädslag Material Höjd, 6 år Diameter, 11 år Rakhet, 11 år
    % % %
Vårtbjörk Ekebo2 115 125 102
Glasbjörk Plusträdsavkommor 99 97 100
Glasbjörk Bestånd, Bergs säteri 89 80 78
Glasbjörk Bestånd, Lassjön, Bjurstorp 89 88 84
Nr 50-2016    Publicerad 2016-05-23 08:09
0 Kommentarer
Läs mer
Stener, L-G. 2015. Plusträdskloner av glasbjörk. Avelsvärderapport nr 145. Skogforsk.
Författare

Lars-Göran

Stener

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.