Gå till:

Lågskärm av björk – ett kostnadseffektivt sätt att öka lövträdsandelen?

Foto: Staffan Jacobson/Skogforsk
Analyser visar att en lågskärm av björk över en granföryngring, under vissa förutsättningar kan vara en ekonomiskt försvarbar skötselmetod även på längre sikt.

Intresset för blandskogar, i synnerhet björk och gran, har ökat under senare tid. En satsning på olika arters växtrytm gör det möjligt att tidigt få ett ekonomiskt utfall av virke från lövträd i en mer långsamt växande barrskog.

Vid föryngring av gran på friska-fuktiga marker med god bördighet bildas ofta ett tätt snabbväxande skikt av björk. Detta sker mer eller mindre spontant på våra föryngringsytor, speciellt då mineraljorden har blottats efter en markberedning. Att ställa en lågskärm av björk kan då vara ett alternativ till total lövröjning i granföryngringar.

Ett vanligt motiv för att använda sig av lågskärm är att den kan ge ett visst frostskydd för unga granplantor. Skärmen kan även helt hindra eller åtminstone reducera björkstubbskottens höjdutveckling, vilket i gynnsamma fall minskar behovet av lövröjning. En lövskärm kan också ge ett värdefullt tillskott av biobränsle eller massaved. En nackdel är att skärmen medför att dimensionsutvecklingen i det underliggande granskiktet hämmas. Tillämpningen av metoden har hittills varit relativt begränsad men i takt med att behovet av lövmassaved samt biobränsle ökar har även intresset för metoden ökat. Även certifieringen av skogen har bidragit till ett ökat intresse eftersom ett visst inslag av lövträd är ett av kriterierna.

Genomförd litteraturgenomgång identifierade många potentiella problem med lågskärmar som skötselmetod, samtidigt som produktionssimuleringar och ekonomiska analyser visade på stora möjligheter.

Läs fördjupning

Syftet med denna studie var att modellera det ekonomiska utfallet för olika skötselsystem med lågskärm av björk, på två olika ståndorter, i förhållande till ett konventionellt skötselsystem med upprepade lövröjningar. Det empiriska underlaget vad gäller tillväxtens utveckling i en lågskärm av björk över gran är begränsat. Modelleringarna tvingades av denna anledning att bygga på ett antal antaganden. För att belysa ämnets komplexitet och resultatens stora variation, samt för att motivera i modellen valda antaganden, gjordes en genomgång av litteraturen, vilken inkluderas i rapporten.

Resultaten från produktionssimuleringarna tillsammans med de ekonomiska beräkningarna redovisas i tabellform, med ”break-even” punkter, dvs. hur många års förlängd omloppstid de olika skärmalternativen tål vid en ekonomisk jämförelse mot konventionell skötsel av planterad gran. Beräkningar av nuvärde och markvärde gjordes med 2, 2,5 respektive 3 % kalkylränta.

I det scenario att björkskärmen inte på något sätt minskar mängden skördad granbiomassa så gav samtliga skärmalternativ högre markvärden än referensalternativet. Dock måste man komma ihåg att enbart produktionsförlusterna genom tidigareläggandet av stickvägsnätet motsvarar ca två års förlängd omloppstid. På ståndortsindex G26 tålde samtliga skärmalternativ fyra till fem års förlängd omloppstid, oberoende av vald kalkylränta. På den bördigare ståndorten (G32) varierade ”break-even” punkten mellan 2 och fem år, beroende på tätheten av skärmen vid avvecklandet. Fler stammar i samband med avvecklingen av skärmen innebär en större mängd avverkningsbar biomassa och därmed ett högre avverkningsnetto. Samtidigt är det viktigt att påpeka att en tätare skärm sannolikt har en större inverkan på granens tillväxt samtidigt som risken för skador på granstammarna ökar i samband med avverkningen av skärmen.

Metoden med lågskärmar som en skötselmetod har visat sig fungera bra i ett småskaligt-intensivt skogsbruk där man har god uppsyn och stor flexibilitet, skonsam teknik för avverkning och tillvaratagande, och där arbetskostnaden värderas lågt. Lågskärmar har säkerligen sitt berättigande även i ett mer storskaligt skogsbruk, men då kanske i första i de bestånd där dagens schabloniserade föryngringsmetoder inte är helt gångbara, ex. marker med hög frostrisk och på fuktiga till blöta marker.

Det går att se många möjliga problem med denna skötselmetod men också stora möjligheter. Metoden kan redan idag motiveras på frostlänta marker. Lågskärm kan vara ett bra sätt att öka handlingsfriheten när det gäller lövinblandning på granmarker. Om metoden fungerar enligt grundalternativet och om granen inte hämmas så mycket kan metoden ge ett bra ekonomiskt resultat även på längre sikt. Det finns därför anledning att fundera på hur beslutsunderlaget kan förbättras. 

Läs rapporten i sin helhet som pdf nedan.

Nr 128-2015    Publicerad 2015-10-09 09:40
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Staffan

Jacobson

Tidigare anställd
 070 - 516 85 47
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.