Gå till:

Huggbilshaverier och dess orsaker

Foto: Lars Eliasson
Bränder i huggbilar har de senaste åren varit relativt vanligt förekommande. En enkätundersökning som Skogforsk gjort visar att bränderna ofta startat runt avgasröret.

Huggbilar har visat sig vara ett intressant koncept för att flisa grot och träddelar som skotats fram till avlägg vid väg. Systemet är flexibelt och man kan arbeta från flera olika avlägg, vilket kan vara en viktig del för att mottagarna av biobränsle ska få rätt bränslekvalitet. Trots en begränsad transportkapacitet är huggbilar ofta lönsamma på mindre objekt och vid måttliga transportavstånd, eftersom det rör sig om ett enda lättförflyttat ekipage. Eftersom alla arbetsmoment utförs av en maskin och person, påverkas inte lastbilshuggen av andra maskiners prestation och det blir därför lätt att planera arbetet.

Under den senaste 5-årsperioden har bränder varit ett problem för huggbilarna. För att belysa hur stort problemen med bränder och maskinhaverier är, så skickades en enkät ut till samtliga huggbilsägare. Svar kom in från ägarna till 28 fordon och av dessa hade 9 fordon drabbats av arbetsrelaterade bränder och 10 av maskinskador. Av de brunna fordonen hade 3 totalförstörts.

Bränderna har oftast startat ”i bakkant på hytten, höger sida”, det vill säga i området där ljuddämpare och avgasrör sitter. Detta är enheter som blir mycket varma under flisning då motorn jobbar hårt. Maskinskadorna har huvudsakligen uppstått under flisning och orsakades oftast av metallföremål i riset.

Läs mer i Arbetsrapport 836-2014 nedan.

Nr 9-2015    Publicerad 2015-01-19 06:00
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Fredrik Johansson

Skogforsk
 072-5062202

Örjan

Grönlund

Tidigare anställd
 072 - 961 71 10

Henrik

Von Hofsten

Tidigare anställd
 070 - 528 85 51
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.