Gå till:

Små skillnader när tall blir contorta

Mindre lingonris och mera gräs – så förändras markväxtligheten i de skogar där svensk tall byts ut mot contortatall. Det visar en färsk studie. – I nuläget handlar det dock om så små skillnader att det inte påverkar ekosystemet, säger Olof Widenfalk, forskare på Skogforsk.

Det var på 70-talet som stora bestånd svensk tall byttes ut mot den snabbväxande contortatallen. Nu – drygt fyrtio år senare – har studierna på hur markvegetationen påverkas genomförts och skillnaderna är mindre än vad forskarna hade förväntat sig.

– Visst finns det en signifikant skillnad. Lingonriset tenderar att minska och gräset ökar tydligt. Men i nuläget medför det inte några problem, varken för andra växter eller djur.

Studien genomfördes som en del i Future Forests naturvårdsprogram. Olof Widenfalk har analyserat kärlväxtdata från Markinventeringen samt skogsdata från Riksskogstaxeringen. Markväxtligheten i tusentals norrländska skogsbestånd, varav ca 200 contortabestånd, har undersökts och fokus har legat på hur vanliga växter som till exempel bärris och gräs har påverkats. Förväntningarna var stora när projektet startade.

 

Läs fördjupning

– Med tanke på att det finns en del karaktärsskillnader mellan contorta och svensk tall trodde jag att markvegetationen skulle ha påverkats mer.

Contorta producerar till exempel mer barr vilket ger en mycket tätare barrmatta. Det borde i sin tur påverka växtligheten. Men så var inte fallet och en förklaring kan vara att många växter svarar ganska långsamt på förändringar. Trots små skillnader är trenden med mer gräs och minskande lingon viktig att följa upp. En fortsatt minskning av lingon kan få stora konsekvenser.

– Lingon är en viktig näringskälla för många insekter som äter både nektaren och bären. Om deras mat försvinner påverkar det givetvis de djuren och i längden hela ekosystemet.

Därför tycker Olof att det är viktigt att fortsätta att bevaka contortabestånden och han föreslår att nya analyser genomförs inom några år. Han rekommenderar även markägarna att vara noggranna med gallring och röjning. På så vis kan de förhindra att bestånden blir för skuggiga.

Ett problem som ligger nära i tiden är contortans benägenhet att sprida sig.

– Trots att contortan anses ha svårt att sprida sig naturligt i Sverige så tyder allt fler observationer på att så inte är fallet. En okontrollerad självspridning av contorta skulle kunna bli betydligt mera problematisk än lite mindre lingonris. På Nya Zeeland har oönskad contorta-spridning resulterat i att den helt har tagit över på många ställen, säger Olof Widenfalk. 

Nr 60-2012    Publicerad 2012-09-28 11:38
0 Kommentarer
Läs mer
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.