Gå till:

Ett system för beräkning och återföring av skördarbaserad information till skogliga register- och planeringssystem

Vid avverkning med skördare genereras data över stockdimensioner, trädslags och kvalitetsuppgifter samt geografisk positionsinformation. Sådan information kan återföras till till skogliga register och planeringssystem för att öka kvaliteten på och minska kostnaderna för datainsamling och planering.

 

Skördardata har vanligen lagrats och använts som aggregerade data per objekt och sortiment. I nyare skördare finns dock möjligheten att lagra information om enskilda träd. Information om de enskilda träden och deras position har möjliggjort utveckling av nya användningsområden för skördardata t.ex. som kartstöd vid rundvirkesskotning, där skotarföraren får information om avverkade sortiment och kvantiteter inom olika delområden av ett objekt (John Deere, 2010). Vidare har den trädvisa informationen använts för att förfina styrningen av virkesflödet samt för att utveckla ett system för positionsbestämning och prognos av avverkade kvantiteter skogsbränsle (Möller m.fl., 2009; Hannrup m.fl., 2009).

I ett potentiellt system för återföring av skördarbaserad information till skogliga register och planeringssystem krävs information om enskilda träd. I dagsläget är det relativt få skördare som lagrar information om de enskilda träden, men i den nya versionen av StanForD (Arlinger m.fl., 2011), kommer lagring av enskilda träd att bli tvingande. Den nya versionen av standarden beslutades 2011. Detta innebär att inom en ganska snar framtid, kommer indata från skördare inte längre att utgöra en begränsning för ett system där skördarinformation återförs till skogliga register- och planeringssystem. 

Nr 26-2011    Publicerad 2011-07-01 23:50
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

John

Arlinger

Tidigare anställd

Andreas

Barth

Tidigare anställd

Nazmul

Bhuiyan

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.