Gå till:

Uttag av biobränslen i ungskog

Ett projekt har gjorts med fokus på uttag av biobränslen i ungskog.

Projektens mål har varit att undersöka vilka mängder biomassa som finns i täta barrblandskogar och i skogar där lövträd dominerar.

Mängden biomassa, uttagsmöjligheter, existerande teknik och ekonomisk lönsamhet har undersökts. Erfarenheterna och potentialen efter projektet är goda.

Projektet har arbetat inom tre delområden. Inledningsvis uppskattades biomassan i ett antal stamtäta ungskogar samtidigt som tekniska tester av maskiner och aggregat genomfördes. Avslutningsvis utfördes ekonomiska beräkningar av olika maskinsystem.

Erfarenheterna från projekten visar på stora möjligheter till lönsamt uttag av biobränsle i ungskog om de biomassamängder som uppskattats i typbestånden är representativa. I vissa typer av framför allt lövskog torde stråken kunna läggas tätare och möjliggöra ett större uttag än 50 % av biomassan, vilket förbättrar ekonomin. Eftersom alternativet till en energiskörd är en kostnadskrävande manuell röjning kan även ett negativt resultat vara ett bättre ekonomiskt alternativ för markägaren. Tillvaratagande av biobränslen vid röjning i ungskog är ett sätt att öka tillgången på biobränsle och åtgärden ligger sålunda helt i linje med de strategier som nyligen dragits upp av Kommissionen mot oljeberoende.

Nr 46-2006    Publicerad 2006-01-01 06:11
0 Kommentarer
Läs mer
Författare

Isabelle

Bergkvist

Tidigare anställd
Kommentarer (0)
 Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar.